Що ви можете гарного зробити для своїх батьків? Просто подзвонити? Чи заїхати? А може, купити круїз або тур? Думаю, що є кращі ідеї.

І ось я обрав 5 з них:

1 – Раз на 3 місяці робити повний аналіз крові, вимагати, щоб вони пройшли обслідування, заплатити за нього і зарезервувати. Всі показники щодо серця, цукру, ліпопротеїди, співвідношення, запалення. Раз на рік – комплексне обслідження з МРТ.

2 – Самостійно розібратися, де маємо слідкувати, за якими показниками. Вчасно помітити відхилення чи тенденцію до погіршення, записатися до фахівців. Хотів підкреслити – САМОСТІЙНО. Жодний доктор не буде достатньо піклуватися про вас, чи про ваших батьків. Довіряти найважливіше, що у вас є, сторонній людині, яка раз на декілька років кидає погляд на базові показники – безглузда ідея. Втім, коли щось пішло не так, ви маєте звернутися.

3 – Проводити навчання зі стилю життя, здорового харчування, заохочувати до відповідних фізичних навантажень і взагалі руху своїх літніх батьків, родичів.

4 – Отримати апарат з постійного вимірювання цукру і навчитися розуміти показники, слідкувати за показниками батьків. Continuous Glucose Monitor наразі можна замовити з Китаю за 50-100 доларів. Чекаю на свій.

5 – Слідкувати за технологіями по розпізнаванню онкології на ранніх стадіях. Знаю, що зараз є новий тип біопсії, просто з краплі крові робиться аналіз на майже всі види раку, але це поки що дорого і десь не у нас. Взагалі всі складні аналізи на основі штучного інтелекту і великих даних – як тільки з’являється можливість, треба користуватися.

Це я накидав на швидку руку, бо і у мене, і у близьких мені людей вже траплялися епізоди, коли якби хтось мені розповів що робити, ЗАЗДАЛЕГІДЬ, цього б не трапилося. І ось черговий епізод, та після цього (коли назад не повернеш, частина здоров’я втрачена), та ми йдемо до професора, і він в принципі говорить майже все, що я написав (і дізнався за останні роки). Та я не можу не поділитися. Бо такі процедури – питання життя та смерті. Я не жартую.