Чарлі Мангер зламав стереотипи, а ось його улюблена методика: він перевертав задачу догори дригом. Іншими словами, він розмірковував, як можна довести справу до повного провалу.

Наприклад, ви хочете схуднути. Спочатку складіть список того, як точно цього НЕ досягнути. Ось вам простий перелік з 13 пунктів.

1 – Розмістіть холодильник якомога ближче до свого робочого місця і наповніть його калорійною їжею, багатою на цукор, крохмаль і вуглеводи, щоб ви могли легко її хапати та закидати у рота.

2 – Подружіться з любителями фастфуду, гамбургерів і тими, хто часто влаштовує вечірки у Макдональдсі, обговорюючи неефективні дієти.

3 – Встановіть домашній кінотеатр з вбудованим столиком для чіпсів, попкорну та пива. Також відвідуйте бари, де спільно дивляться спортивні змагання з келихом і рибою в руках.

4 – Підпишіться на розсилку рецептів смачних тортів та тістечок.

5 – Сідайте на жорстку дієту, рахуйте калорії (на прикладі Уоррена Баффета, який обмежив себе 1000 калоріями на день, розраховуючи їх у своєму раціоні).

6 – Працюйте в офісі, де ви цілий день сидите на стільці, слухаючи музику та проводячи безкінечні наради.

7 – Оформіть абонемент у спортзал, до якого треба добиратись 40 хвилин на машині, а потім забудьте про нього після кількох відвідувань.

8 – Їздіть за хлібом та солодощами на машині.

9 – Готуйте солодкі сніданки з млинцями, які мастите Нутеллою.

10 – Не контролюйте своє метаболічне здоров’я, не здавайте аналізи та не слідкуйте за рівнем глюкози в крові.

11 – Скептично реагуйте на розповіді друзів про активне та здорове життя без зайвої ваги чи стресу, говорячи: “Це не про мене. Все індивідуально. Я вже пробував три дієти, і жодна не спрацювала! Лишіть мене у спокої.”

12 – Витрачайте на їжу більше 10-15 відсотків свого доходу, відвідуйте ресторани, ходіть супермаркетами без плану, купуючи все, що приваблює упаковкою.

13 – Дивіться телевізор з рекламою тривало збережених продуктів, які нібито додають енергії, на кшталт “ти не ти, коли не скуштував Твікс”.

Далі можна продовжувати безкінечно…

Тепер давайте замислимось, як уникнути таких сценаріїв.