У книзі “Швидкість довіри” Стівен Кові-молодший пропонує дивитися на будь-які відносини, такі як з самим собою, з близькими та оточуючими, з робочим колективом, з суспільством та зі світом через призму, або навіть через “окуляри” довіри.  Так, це п’ять царин або шарів, на які ми проектуємо свою спроможність віддавати та отримувати довіру. Це допомагає побачити потенціал у будь-якій справі, та вчасно налаштувати механізми, що мають працювати “як годинник”, а не скріпити за те, що їх вчасно не змастили мастилом.

Так, ви маєте працювати над власною цілісністю, та бути чесними з собою та іншими, приймати обіцянки говорити правду. Як висловилася Марта Бек, це не означає, що ви маєте кожному гладкому персонажу говорити, що ви вважаєте його жирною свинею – перед тим, як відкрити рота, розмірковуйте, чи це буде краще за тишу, чи це буде інвестицією у ваше середовище, втім, коли вже зробили словесну вібрацію, переконайтеся, що вона узгоджується з внутрішньою цілісністю та не є відходом від правди.

Також не розкривайте себе, свою невпевненість, не виправдовуйтеся. Як у Цезаря в п’єсі Шекспіра, коли тому натякнули, що в сенаті його можуть отруїти, той не відповів послу, що не спроможний піти чи що він наляканий. Ні – він сказав: “Передайте сенату, що Цезар не прийде”. Лаконічно, геніально, як приклад того, як сформулювати свою думку.

Так ось, у книзі “Швидкість довіри” говориться, що у будь-якому колективі є рівні довіри, що чітко характеризуються тим, як, скажімо, керівництво ставиться до своїх підлеглих, наскільки довіряє їм виконувати свою роботу та не займається мікроменеджментом, рівень пліток, “мітингів після мітингів” щодо тих тем, які “не всім потрібно знати”, іграми “за лаштунками”, атмосферою секретності та таємничості у всьому, що стосується прибутку.

Фірми з позитивним балансом довіри отримують від кожної транзакції “дивіденди довіри”, і напроти – там, де такий рівень низький, там ви сплачуєте “податки довіри”, і проект, що можна виконати за 5 днів, перетворюється на 2-місячну тягомотину з безкінечними узгодженнями, штрафами і перевірками.

Напроти – коли ви у правильному середовищі, контракт на сотні мільйонів доларів може бути закріплений одним рукопожаттям – як у історії з Уорреном Баффетом і компанією Волмарт (можу помилятися в деталях, але не в суті). Рівень цілісності людини – у історії, коли один з відомих інвесторів, що пообіцяв у приватній бесіді продати акції компанії за 60 мільйонів, через півроку, коли вони піднялися до 200 мільйонів, сам запропонував не змінювати ціну, чим непомірно здивував покупця, який вже був готовий йти на компроміс.

Минулого року ми консультували аудиторську компанію в Каліфорнії, що зокрема займається тим, що перевіряє бухгалтерію своїх клієнтів і рекомендує певні дії, щоб оптимізувати податки, все в рамках законодавства. Іноді тижнева перевірка призводить до того, що компанія заощаджує кілька сотень тисяч доларів, що мали заплатити в кінці року. Андре, що керує компанією, заповзято розповідає, як і що треба робити, щоб запобігти фінансовому краху, та скільки людей (переважна більшість насправді) настільки поверхово ставляться до податкового обліку, що буквально закопують себе у фіскальну яму.

Мораль? Так, я не закликаю вас бігти до аудиторської фірми чи занурюватися в зведення балансу по своїй діяльності прямо зараз. Але я хочу зауважити, що є величезна сфера, де облік має критичне значення, щоб потім не було пекельно боляче.